Megugrottak a beruházások, de nincs sok ok az örömre

160229_BeruhA tavalyi utolsó negyedévben a beruházások erőteljes, 7%-os növekedést produkáltak. Ennek következtében a 2015. évi átlagában is emelkedett a beruházások volumene, még ha csak minimálisan, 0,6%-kal is. Az éves átlagos növekedés annak ellenére következett be, hogy az előző három negyedév dinamikáját visszamenőlegesen több százalékponttal lefelé korrigálták. A korrekciót nem a közép- és nagyvállalatoknál, illetőleg az állami szféránál hajtották végre, ami azt jelenti, hogy a reziduális harmadik szektorban, a háztartásoknál és a kisvállalatoknál volt nagyobb az első háromnegyedév évben a beruházások visszaesése, mint azt korábban gondoltuk.

A negyedik negyedévi erős dinamika feltűnően féloldalas: a legalább 50 fős) vállalatok beruházásainak visszaesése folytatódott, a harmadik negyedévitől nem látványosan elmaradó 6,2%-os ütemben. Ez utóbbinak kulcsfontosságú tényezője volt a feldolgozóipari beruházások 7,1%-os esése, de folytatódott a mezőgazdasági beruházások zuhanása és (habár mérsékeltebb ütemben) a kereskedelmi beruházások hanyatlása is. A feldolgozóipar beruházásait a jelek szerint még mindig az autóipari és a gumiipari beruházások kifulladása dominálja, de ehhez társult az élelmiszeripari és gyógyszeripari beruházások is visszaestek. A korábbi adatokkal ellentétben a korrigált adatok szerint az ingatlanügyletek ágazat beruházásai is megszakítás nélkül estek tavaly.

Az előző költségvetési ciklusból még megmaradt EU-források gyorsított ütemű év végi lehívása elsősorban a szorosan vett állami beruházások páratlan ütemű, 70%-os év/éves emelkedésében csapódott le, elsősorban az egészségügyben és a közigazgatásban, főleg gépbeszerzéseknek köszönhetően. Ez pedig – az EU-források idei elapadása miatt – nem tartós növekedési hajtóerő, vagyis az utolsó negyedévi jó teljesítmény nem ad okot arra, hogy az idei beruházási teljesítményre vonatkozó várakozásainkat felfelé korrigáljuk. Bizonyos fokú derűlátásra ad viszont okot a háztartásokat és kisvállalatokat magában foglaló harmadik szektor növekedésbe fordulása. Az ingatlanágazat továbbra is csökkenő beruházásainak fényében ez elsősorban nem háztartási, hanem a mikro- és kisvállalati beruházási aktivitás erősödését tükrözheti. Egyelőre bizonytalan, hogy ez egy tartós trend kezdete-e, de egészében véve még a növekedésbe forduló kisvállalati és – az év második felétől – háztartási beruházásai mellett is az összberuházások néhány százalékos esésére lehet számítani 2016-ban.